MUSTBE’n ensimmäiset pilottikohteet valmistuneet

18.3.2025Uutiset

Pori on ensimmäisenä MUSTBE-hankepartnerina saanut luontopohjaiset hulevesiratkaisunsa rakennettua. Kohteet valmistuivat syksyllä, ja nyt niiden suorituskykyä monitoroidaan. Ennen tätä vaihetta Porissa – kuten muissakin pilottikohteissa – on keskitytty valmisteleviin töihin, jotka ovat sisältäneet suunnittelua, näytteenottoja ja lähtötason mittauksia. Vuonna 2025 alkaa jäljellä olevan viiden pilottikohteen rakentaminen.

Kuusi parkkipaikan reunalla.
MUSTBE-hankkeen Porissa sijaitsevat kaksi pilottikohdetta ovat ensimmäiset hankkeessa valmistuneet luontopohjaiset hulevesienkäsittelyratkaisut. Pysäköintialueelle Porin keskustassa rakennettiin puita hyödyntävä hulevesiratkaisu (kuvassa) ja kaupungin pohjoisosassa sijaitsevalla kosteikolla toteutettiin kosteikon kunnostusratkaisu.

Hankkeen johtava kumppani ja projektipäällikkö Siim Reinla Viron Viimsin kunnasta toteaa Porin kahden pilottiratkaisun valmistumisen olevan hankkeen merkittävin saavutus vuonna 2024.

– Meillä on nyt yli vuosi aikaa mitata rakennettujen ratkaisujen tehokkuutta hulevesien käsittelyssä Porin pilottikohteissa, Reinla sanoo.

Projektipäällikkö Reinlan puhuu auditoriossa.
Projektipäällikkö Reinlan mukaan Porin kahden pilottikohteen rakentaminen sekä Viron pilottikohteiden luontopohjaisten ratkaisujen teknisten suunnitelmien valmistuminen ovat hankkeen merkittävimpiä tuloksia vuonna 2024.

Vuoden 2024 aikana hankkeen muissa kohteissa keskityttiin pilottikohteiden suunnittelun viimeistelyyn. Porin lisäksi hankkeen muut pilottikohteet sijaitsevat Viimsissä (Viro), Tallinnassa (Viro), Riiassa (Latvia) sekä kaksi kohdetta Söderhamnissa (Ruotsi). Reinla kertoo, että vuoden 2024 alussa TalTech ja RTU saivat valmiiksi Viimsin, Tallinnan, Riian ja Söderhamnin pilottikohteiden alustavat suunnitelmat, minkä jälkeen kunnat aloittivat teknisten suunnitelmien laatimisen omille kohteilleen. Pori, Viimsi ja Tallinna saivat pilottikohteidensa tekniset suunnitelmat valmiiksi, Söderhamn ja Riika viimeistelevät niitä vielä.

– Teknisiä suunnitelmia voidaan pitää indikaattorina siitä, että hanke on edennyt noin kolmasosan verran: ensimmäinen osa on suunnittelu, toinen osa on varsinainen rakentaminen ja kolmas osa on luontopohjaisten ratkaisujen tehokkuuden mittaaminen, Reinla selittää.

Ihmisiä kosteikon vieressä.
Rajat ylittävä asiantuntemus ja yhteistyö innovatiivisten ja moniulotteisten luontopohjaisten hulevesiratkaisujen kehittämiseksi – siitä MUSTBE-hankkeessa on kyse. Kuva on otettu Porin kosteikkopilottikohteella lokakuussa 2024 pidetyn hankekumppaneiden tapaamisen yhteydessä.

Kuluva vuosi tulee olemaan kiireinen

Odotukset vuodelle 2025 ovat suuret. Vuoden ensimmäisiin toimenpiteisiin kuuluu Virossa sijaitsevien pilottikohteiden luontopohjaisten ratkaisujen rakentamisen käynnistäminen. Riika ja Söderhamn aloittavat vuoden viimeistelemällä tekniset suunnitelmansa ja käynnistämällä rakennustyöt.

– Vuosi 2025 tulee olemaan erittäin kiireinen MUSTBE-hankkeelle. Kaikkien pilottikohteiden luontopohjaisten ratkaisujen tulisi valmistua, ja hanke keskittyy niiden tehokkuuden mittaamiseen sekä hankkeen tulosten levittämiseen keskisen Itämeren alueella, Siim Reinla summaa.

Hankkeen tulosten konkretisoituminen tarkoittaa myös erityistä panostusta viestintään, jotta tietoisuus ratkaisuista, niiden hyödyistä ja mahdollisuuksista leviää laajemminkin keskisen Itämeren alueella.

Lisätietoa hankkeesta luettavissa Merilogistiikan projektisivuilta ja Central Balticin hankesivuilta, josta saa myös ajankohtaista tietoa tulevista hanketapahtumista.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös