- Etusivu
- /
- Tietoa meistä
- /
Projektit
Merilogistiikan tutkimuskeskuksessa tehdään alan tutkimusta ja tuote- sekä palvelukehitystä kansallisissa ja kansainvälisissä projekteissa yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Merilogistiikan tutkimuskeskuksen projektit
- alusten akkujärjestelmien nykytilanteen kartoitus
- akkujärjestelmien tekniset ja operatiiviset riskit sekä niiden hallintamahdollisuuksien tarkastelu
- huoltotoimenpiteiden keskeiset kohteet sekä sähköautojen tuomat lisäriskit ja mahdollisuuksia hallita näitä riskejä.
AutoEduMare-projektissa (Network of Autonomous Shipping - Autonomisen merenkulun korkeakoulutuksen verkosto) kehitetään autonomisen merenkulun koulutusta. Hankkeessa luodaan merenkulun ja meriteollisuuden korkeakoulutuksen verkosto. AutoEduMaressa kehitetään ja kokeillaan koulutusmalleja.
Mukana ovat Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi; Aalto korkeakoulusäätiö sr Insinööritieteiden korkeakoulu, Konetekniikan laitos; Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy; Turun ammattikorkeakoulu Oy; Turun yliopisto; Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi.
Rahoittaja: Opetus ja kulttuuriministeriö
Kesto 01.01.2021 - 31.12.2022
COST Action DAMOCLES koordinoi eurooppalaista tutkimustoimintaa, jonka tavoitteena on tuottaa parempi ja kokonaisvaltaisempi käsitys äärisääilmiöiden yhdistelmistä.
DAMOCLES kokoaa yhteen ilmastotieteilijät, vaikutusten mallinnusyritykset, tilastotieteilijät ja sidosryhmät ymmärtämään, kuvailemaan ja projisoimaan yhdistelmätapahtumia paremmin, ja ennakoi merkittävää läpimurtoa tulevissa riskinarvioinneissa.
Kesto: 14.9.2018-13.9.2022
Euro-ZA on kansainvälinen Erasmus+ -rahoitteinen projekti, jonka tarkoitus on kehittää Etelä-Afrikan merenkulun koulutusta kansainvälisen konsortion kautta.
Lisätietoa SAMKin sivuilla (englanniksi).
GreenShip-rojektissa tarkastellaan laivayhtiöiden nykyisiä toimia päästöjen vähentämisessä ja kehitetään koulutusmateriaalia, jonka tavoitteena on opastaa laivoja haitallisten päästöjen vähentämiseen ja toisaalta myös tehokkuuden lisäämiseen.
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta (englanniksi).
Älykkäät väylät, älykkäät satamat, etäluotsaus ja etäohjattavien ja miehittämättömien laivojen asteittainen käyttöönotto, merkitsevät teknologista murrosta. ISTLAB -hankkeen lähtökohtana on merenkulun yleinen digitalisaation, automaation ja autonomian lisääntyminen.
Hankkeen tavoitteena on luoda yhteiskäyttöinen älykkään merenkulun testilaboratorio (ISTLAB).
Lue lisää hankkeen sivuilta. (englanniksi)
LaivaDigiLab on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) rahoittama projekti, jossa luodaan laivojen rakentamisen ennakkotestaamisen digitaalinen laboratorio.
LaivaDigiLab-hankkeessa:
- Kartoitetaan laivanrakennusprosessin digitaalisten järjestelmien nykytilanne.
- Pilotoidaan LaivaDigiLabin digitaalista ennakkotestausta.
- Kehitetään satakuntalaisen laivanrakentamisen ennakkotestaamisen osaajaverkostoa.
- Luodaan ennakkotestauksen digitaalinen laboratorio “LaivaDigiLab”.
Rahoitus: EAKR, SAMK
Kesto: 01.09.2020 – 30.06.2023
Lisätietoa LaivaDigiLabista voit lukea projektin nettisivuilta.
- Merilogistiikan tutkimuskeskuksen toiminnan vahvistaminen meriosaamisen, logistiikan ja huoltovarmuuden teemoissa sekä kehittyminen kansallisesti johtavaksi keskittymäksi.
- Maakunnallisen (sekä kansallisen) yhteistyön vahvistaminen logistiikkaketjun eri tahojen kesken digitalisaation ja vihreän kasvun teemoissa. Maakunnan osaajakokonaisuudesta viestintä kansallisesti ja kansainvälisesti ja tunnettavuuden lisääminen.
- Simulaatioiden käytön lisääminen ja parantaminen logistiikkaketjujen prosessien optimoinnissa ja validoinnissa.
Kesto: 1.9.2021-30.6.2023
Erasmus+ RELAR (Remote learning and examination by using AR in maritime VET education) -hankkeessa luodaan viansietokykyinen merenkulun ammatillisen koulutuksen kokonaisuus käyttäen etäoppimisen ja lisätyn todellisuuden menetelmiä.
Rahoittaja: Erasmus+
Kesto: 1.5.2021-30.4.2023
SaLoDi-hankkeessa (Satakuntalaisten logistiikkaketjujen digiloikka) keskiössä on Satakunnan kuljetuslogistiikkaketjujen nykytila ja laajennusmahdollisuudet digitaalisuuden käytössä. Keskeisiä teemoja ovat toimintaketjujen huoltovarmuuden varmistaminen, ympäristöystävällisyys ja päästöjen vähentäminen ja toiminnan tehostamisen tuoma kilpailuetu. SaLoDissa luodaan kaikkia osapuolia hyödyttävä konsepti koronakriisin jälkeiseen aikaan varmistamaan teollisuuden kilpailukyky.
Rahoittaja: Satakuntaliitto, AKKE-rahoitus
Kesto: 1.4.2021-31.10.2022
Lisätietoa SaLoDista saat projektin sivulta.
SataMaa-hanke (Maailmalta Satakuntaan ja Satakunnasta maailmalle) liittyy Satakuntaliiton Kasvun mahdollisuus -suunnitelman Infrastruktuuri ja tulevaisuuden liikenne Satakunnassa -kokonaisuuteen.
Päätavoitteena hankkeessa on selvittää Satakunnan joukkoliikenteen nykytila ja haluttu tila sekä löytää alusta/sovellus, jolla pystytään toteuttamaan kaukoliikennepilotti automaattisesti, mutta samalla asiakas- ja liikennöitsijäystävällisesti. Pitkällä aikavälillä tavoitteina on lisätä joukkoliikenteen saavutettavuutta ja käyttöä sekä samalla lisätä Satakunnan saavutettavuutta, työssäkäyntiä ja matkailua joukkoliikenteen avulla.
Kesto 1.4.2021-31.10.2022
SataMieLo-hankkeessa (Satakunnan logistiikkaketjun yrittäjien ja pk-toimijoiden tuottavuuden ja työhyvinvoinnin varmistaminen muuttuvassa maailmassa) luodaan konsepti satakuntalaisille yrittäjille ja pk-yrityksille toimijoiden tuottavuuden ja työhyvinvoinnin varmistamiseksi.
Projektin tavoitteet:
- Kartoittaa yritysten ja yksilöiden yksityiskohtaiset tarpeet koulutuksen pohjaksi.
- Luoda yhteiset toimintamallit yrityksille.
- Pitää koulutustilaisuussarja ja työnohjausta.
- Luoda SataMieLo-konsepti tavarankuljetusketjujen toimijoille työhyvinvoinnin, resilienssin parantamiseksi, kohderyhmänä yrittäjät ja esimiehet sekä henkilöstö.
- Tehdä koulutussarjan ja muusta materiaaleista koottu nettikoulutuspaketti, joka on vapaasti saatavilla hankkeen aikana ja sen jälkeen.
Rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto, ESR
Kesto 1.6.2021-31.8.2023
Lisätietoa SataMieLosta saat projektin sivulta.
SME Aisle -projektin tavoitteena on tukea keskisen Itämeren alueen pienten ja keskisuurten yritysten vientiä Namibian kautta eteläiseen Afrikkaan. Projektissa keskitytään yrityksiin, jotka ovat keskisen Itämeren alueelta Suomesta (myös Ahvenanmaalta), Virosta, Latviasta ja Ruotsista.
Teemoina ovat merenkulku ja logistiikka, laivanrakennus, uusiutuva energia, automaatio ja ICT.
Lisätietoa SME Aislesta voit lukea projektin nettisivuilta.
COST WECANet -hanke (A pan-European network for marine renewable energy) muodostaa ensimmäistä kertaa Euroopan laajuisen yhteistyöverkoston aaltoenergiassa. Verkoston tietoa sovelletaan täyden mittakaavan sovelluksiin. WECANet pyrkii laajan yhteistyöhön tarjotessaan vahvan verkosto. Se pyrkii lisäämään eri tahojen välistä vuoropuhelua aaltoenergiasta. Toiminnassa on mukana 31 partnerimaata.
Rahoittaja: COST European co-operation in science & technology
Kesto: 12.9.2018-11.9.2022
Lue lisää projektin verkkosivuilta (englanniksi).
Päättyneet projektit
EfficientFlow
Kesto: 1.3.2018 - 31.5.2021
Projektin tavoitteena oli parantaa logistisia ketjuja ja tehostaa niin materiaali- kuin matkustajavirtoja kahden merkittävän keskisen Itämeren väylän (Gävle-Rauma satamapari ja Tukholma-Turku meriväylä) välillä hyödyntämällä tehokkaammin mm. sähköistä meriliikenteen hallintajärjestelmää (engl. STM = Sea Traffic Management).
Lisätietoa Efficient Flowista saat projektin nettisivuilta.
SataVarmuus
Kesto: 01.07.2020 - 30.06.2021
SataVarmuus -hankkeessa kartoitettiin Satakunnan huoltovarmuusosaaminen, lisättiin alueen toimijoiden huoltovarmuusosaamista sekä luotiin ja käynnistetään SataVarmuus -osaajaverkoston toiminta.
Lisätietoa SataVarmuudesta saat projektin nettisivuilta.
PROMETHEAS
Kesto: 01.11.2019 - 30.10.2021
PROMETHEAS-hankkeessa kehitettiin kursseja ja koulutusmateriaaleja merenkulun työntekijöiden mielenterveyden tukemiseksi ja parantamiseksi.
Lisätietoa PROMETHEAS-hankkeesta projektin nettisivuilta.
Suora väylä!
Onko yritykselläsi yhteistyöidea?
Ota yhteyttä!
044 710 3063
Minna Keinänen-Toivola
Tutkimuspäällikkö, keskuksen vetäjä
SAMK
Tilaa Merilogistiikan tutkimuskeskuksen uutiskirje
Tilaamalla Merilogistiikan tutkimuskeskuksen uutiskirjeen saat sähköpostiisi tutkimuskeskuksen tuoreimmat kuulumiset, artikkelit ja tapahtumat kootusti.