Tutkitaan: Merenkulun kyberturvallisuus vahvemmaksi koulutuksen ja tietoisuuden keinoin

11.2.2025Wili HeleniusTutkitaan

Valtaosa Suomen viennistä ja tuonnista kulkee meriteitse, mikä tekee merenkulusta keskeisen osan maan taloutta ja huoltovarmuutta. Digitalisaation myötä meriliikenteen teknologiset järjestelmät ovat kehittyneet vauhdilla, mutta samalla tämä on tuonut mukanaan uusia kyberuhkia, joiden torjuminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin.

Ihmisiä istuu neuvotteluhuoneessa.
CyberSEA-hankkeen partnerit Romanian Constantassa tammikuussa 2025. Kuva: Wili Helenius

Laivojen navigointijärjestelmät, satamien logistiikkajärjestelmät ja meriliikenteen tiedonsiirtoverkostot ovat kaikki alttiita kyberuhille, joiden torjuminen vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja valmiuksien parantamista. Kyberuhkien kenttä on laajentunut perinteisistä teknisistä häiriöistä entistä monimutkaisemmiksi ja globaalisti vaikuttaviksi riskeiksi. Esimerkiksi GPS-häirintä ja muut kyberhyökkäykset ovat yleistyneet Itämerellä viime vuosina ja aiheuttaneet vakavaa huolta merenkulun turvallisuudesta. Tämä kehitys korostaa kyberturvallisuuskoulutuksen ja -tietoisuuden lisäämisen ajankohtaisuutta ja tärkeyttä kaikilla merenkulun osa-alueilla.

SAMK on mukana edistämässä merenkulun kyberturvallisuutta CyberSEA-hankkeessa, jossa tutkitaan merenkulun kyberturvallisuuteen liittyviä riskejä, haavoittuvuuksia ja parhaiden käytäntöjen kehittämistä. Hankkeen aikana on toteutettu kattava kirjallisuuskatsaus, joka muodostaa tutkimuksen keskeisen pohjan. Katsauksessa on koottu laaja-alaisesti olemassa olevaa tutkimusmateriaalia ja alan käytäntöjä, joiden avulla on saatu selkeä käsitys merenkulun kyberturvallisuuden nykytilasta sekä alan kehittyvistä trendeistä.

Kerätyn aineiston pohjalta hankkeessa luodaan myös merenkulun kyberturvallisuus koulutusohjelma, sekä etälaboratorioita ja virtuaalisia oppimisympäristöjä, joissa kyberuhkia simuloidaan ja analysoidaan. Näiden avulla pyritään kehittämään kadettien ja merimiehien kyberturvallisuusosaamista ja näin ollen koko alan kyberturvallisuuden tasoa.

Organisaatioden välinen yhteistyö on tärkeää

CyberSEA-hankkeen menestys perustuu tiiviiseen kansainväliseen yhteistyöhön. SAMKin lisäksi hankkeessa on mukana kahdeksan kumppania seitsemästä eri maasta, mikä tuo yhteen laajan osaamisen ja monipuolisia näkökulmia kyberturvallisuuden kehittämiseen. Kansainvälinen kumppaniverkosto tuo merkittävää lisäarvoa hankkeen tuloksiin, sillä kehitettyjä koulutusohjelmia, etälaboratorioita ja kyberturvallisuuskäytäntöjä voidaan soveltaa erilaisiin toimintaympäristöihin ja tarpeisiin eri maissa. Monikansallinen lähestymistapa varmistaa ratkaisujen laajan sovellettavuuden Euroopan merenkulkualalla. Yhteistyö ei ainoastaan vahvista hankkeen vaikuttavuutta, vaan tukee myös kyberturvallisuuden yhtenäistämistä ja valmiuksien parantamista yli rajojen.

CyberSEA-hankkeen partnerit tapasivat tammikuussa Romaniassa Constanțan Mircea cel Bătrân -merenkulkuopistolla keskustellakseen hankkeen etenemisestä ja tulevista painopisteistä. Kokous tarjosi erinomaisen mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja ideoita kyberturvallisuuden koulutusmateriaalien ja oppimisympäristöjen kehittämisestä. Lisäksi tapaamisessa määriteltiin konkreettisia toimenpiteitä koulutusohjelmien ja etälaboratorioiden pilotointivaihetta varten.

Tiesitkö?

  • GPS-häirintä on lisääntynyt huomattavasti lähivuosina esimerkiksi Välimeren, Mustanmeren ja Itämeren alueilla.
  • CyberSEA - Increasing Cyber Security at SEA through digital training (Kesto: 01.09.2023 – 31.08.2026) on Euroopan unionin Erasmus+ ohjelman rahoittama hanke.
  • SAMKin lisäksi hankkeessa on mukana kahdeksan muuta organisaatiota seitsemästä eri Euroopan maasta: UPC, IDEC, Spinaker, RNA, BSBI, C4FF, MUS, HMU

The CyberSEA - Increasing Cyber Security at SEA through digital training project is co-funded by the European Union. The opinions and points of view expressed (in this press release/publication/etc.) commit only the author(s) and not necessarily those of the European Union or of the Spanish Service for the Internationalisation of Education (SEPIE). Neither the European Union or the SEPIE National Agency can be considered responsible for them.

Project Number: 2023-1-ES01-KA220-VET-000159793

Euroopan Unionin osarahoittama logo.

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös