Tutkitaan: Seaside Campus – Osaamisen keskus

19.10.2023Teppo LundellTutkitaan

Rauman Meriteollisuuspuisto Seaside Industry Park Rauma on Rauman meriklusterin keskus. Vuonna 2014 perustetussa puistossa toimivat laivanrakennuksen ja meriteollisuuden veturiyritykset sekä niiden verkostoyritykset. Puisto sijaitsee logistisesti erinomaisella paikalla sataman naapurissa, rautatie- ja maantieliikenneyhteyksien varrella. Alueella toimivat yritykset hyödyntävät yhteistä, monipuolista infrastruktuuria ja kattavia yhteisiä tukipalveluita. Vain kivenheiton päässä Meriteollisuuspuistosta sijaitsevat Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Winnovan kampukset.

Tutkitaan Seasidecampus Kuva AaVekellari (73)

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), Länsirannikon Koulutus Oy Winnova, ja Rauman kauppakamari ovat rakentamassa yhdessä raumalaisten meriteknologiayritysten kanssa uudenlaista yhteistyötä ja käynnistäneet Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -hankkeen syksyllä 2021. Hankkeen taustalla vaikuttavat yritysten toimintaympäristön muutokset. Digitalisaatio, asiakkuudet, teknologinen kehitys ja monet muut yksittäiset tekijät aiheuttavat liiketoiminnalle jatkuvan osaamis- ja kehittämistarpeen. Yhtenä kriittisenä kehittymisen hidasteena on osaajapula, joka on tunnistettu kansallisesti ja paikallisesti.

Yhteistyöverkoston tavoitteena on teollisuuspuiston potentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen mahdollistamalla joustava liikkuminen yritysten ja oppilaitosten välillä osaamisen kehittämiseksi. Verkoston rakentamilla toimenpiteillä ja jatkuvalla yritysten ja oppilaitosten vuorovaikutuksella tavoitellaan pitkäjänteisiä tuloksia, sellaista pitovoimaa millä alueella opiskelevat nuoret saadaan jäämään paikallisiin yrityksiin töihin valmistumisensa jälkeen.

Seaside Campus on yhdessä oppimisen alusta, joka tarjoaa raumalaisille meriteknologiayrityksille, alueen oppilaitoksille ja verkoston kumppaneille uniikin mahdollisuuden toimia yhteistyössä. Tavoitteena on tuottaa alueen opiskelijoille tulevaisuuden työmarkkinoiden edellyttämää osaamista ja vastata erityisesti raumalaisen meriteknologiaklusterin osaamistarpeisiin. Yrityksille Seaside Campus tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää eri alojen opiskelijoiden osaamista liiketoimintansa kehittämisessä ja tämän seurauksena tutustuttaa opiskelijat oman toimialansa käytänteisiin. Puhumme hitaasta rekrytoinnista ja vaihtoehtoisten oppimispolkujen ja -väylien rakentamisesta.

Seaside Campus rakentaa Rauman meriteknologiayrityksille törmäyspaikan yritysten ideoille ja ratkaisutarpeille sekä niiden toteuttajille. Tarjoamme yrityksille mahdollisuuden päästä kiinni opiskelijoiden ja oppilaitosten osaamiseen, ja samalla avaamme opiskelijoille mahdollisuuden päästä näyttämään kyntensä tuleville työnantajilleen.

Seaside Campus Teollisuusväylä

Seaside Campus -brändin alle on kehitetty väyliä, joita hyödyntämällä 2. asteen opinnoista on mahdollista edetä saumattomasti korkea-asteen opintoihin. Seaside Campus Teollisuusväylä tarjoaa 2. asteen ammatillisessa oppilaitoksessa (Winnova) opiskelevalle nuorelle mahdollisuuden sisällyttää opintoihinsa ammattikorkeakouluopintoja (SAMK). Teollisuusväylän uniikki elementti on vahva sidos alueen yrityksiin. Tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden opiskella ammatilliseksi osaajaksi, ja samalla kasvattaa osaamistaan myös alalle kohdennetuilla korkeakouluopinnoilla.

Opiskelijoita seisomassa ryhmäkuvassa Kongsbergin rakennuksen edessä.
Kuva: Päivi Sorvi

Teollisuusväylän avulla pystymme avaamaan polun nuorelle, joka haluaa suuntautua meriteknologia-alan ammattilaiseksi. Verkostossa mukana olevat yritykset ovat vahvasti mukana tuottamassa sisältöjä Teollisuusväylän opintoihin. Tiiviillä yritysyhteistyöllä saamme havainnollistettua nuorelle alan tarjoamia mahdollisuuksia ja samalla yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää oppilaitosten osaamista omassa toiminnassaan.

Olemme pystyneet vastaamaan oppilaitoksia haastavaan yhteiskunnalliseen muutokseen lisäämällä merkittävästi opintojen aikaista yhteistyötä niin, että opiskelijat ja yritykset kohtaavat toisensa. Tämä on vaatinut ja vaatii tulevaisuudessa opiskelijoilta oman toimintansa ja korkeakouluilta sisältöjen eriyttämistä siten, että tutkinnosta muodostuu opiskelijalle käyntikortti työelämään.

Tiesitkö tämän?

Kansainväliset opiskelijat ovat yrityksille erinomainen mahdollisuus kasvattaa tulevaisuuden osaajia. Alueen oppilaitokset toimivat erinomaisena rekrytointikanavana kun yrityksesi hakee uutta ja osaavaa työvoimaa.

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös