Kymmenen vuoden yhteistyö Namibiaan huipentuu meri-insinöörien kaksoistutkintoon

2.12.2021Uutiset

Merentutkimusalus R/V MIRABILIS tilattiin Rauman telakalta helmikuussa 2011 ja se valmistui kesäkuussa 2012.

– En olisi osannut kuvitella miten monimuotoista koulutus- ja tutkimusyhteistyötä telakan laivakauppa toisi Satakunnan ammattikorkeakoululle, merikapteeni ja Satakunnan ammattikorkeakoulussa hankepäällikkönä toimiva Heikki Koivisto toteaa.

MR Mirablis -laiva.

Koivisto kertoo, että yhteistyö alkoi syksyllä 2011, kun laivanrakennusta valvomassa olleet namibialaiset saapuivat SAMK -kampus Raumalle Merikoulun mäelle hänen työhuoneeseensa.

– Yhteistyö konkretisoitui nopeasti MARINAM -projektissa, jossa SYKE koulutti namibialaisia merentutkijoita ja SAMK R/V MIRABILIS:in päällystöä, kertoo projektipäällikkönä toiminut Meri-Maija Marva.

Raumalla aloitetun koulutuksen myötä on laaja SAMKin opettajajoukko ollut opettamassa merenkulkijoita koulutusprojekteissa Namibiassa.

Yhteisten MARIBIA - ja MARIBILIS – projektien myötä päädyttiin meri-insinöörien kaksoistutkintokoulutukseen. Koivisto ja Marva ovat keskeiset henkilöt siihen, että prosessi on johtanut kaksoistutkintosopimukseen Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Namibia University of Science and Technologyn välillä. Kaksoistutkintoon liittyen yliopistot ovat solmineet yhteissopimuksen (MOUn). Puolin ja toisin on tehty lukuisia työmatkoja ja satoja ellei tuhansia sähköposteja on lähetetty.

SAMKista  viime vaiheen valmisteluihin ovat osallistuneet niin logistiikan ja merenkulun osaamisalueen kuin kansainvälisyys- ja opiskelijapalveluiden henkilökunta. Kaksoistutkinto on osa siirtymäsäännön mukaista merenkulun koulutusta, jonka hyväksyy Traficom. Aikanaan valmistuvat opiskelijat saavat siis tutkintotodistuksen sekä Suomesta että Namibiasta.  SAMKissa vastuuopettajana toimii lehtori Toni Haapanen ja SAMKiin ollaan palkkaamassa myös uusi opettaja.

Meri-Maija Marva esittelee toimintaa.
Koulutuspäällikkö Meri-Maija Marva toivottaa namibialaiset opiskelijat avosylin tervetulleeksi SAMKiin opiskelemaan.

Ensimmäiset 16 opiskelijaa saapuvat alkuvuodesta Raumalle. Tavoitteena on, että kaksoistutkinnosta tulee pysyvä rakenne ja uusi opiskelijaryhmä aloittaisi vuosittain. Raumalla on jo aiempaa kokemusta namibialaisista opiskelijoista. Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksiköstä valmistui kandidaattien ryhmä muutama vuosi sitten.

SAMKissa on tehty ja tehdään myös paljon tutkimustoimintaa, viennin edistämistä ja koulutuksen kehittämistä Namibiaan ja eteläiseen Afrikkaan.  Tutkimustoimintaa on ollut kaupunkikehityksessä ja logistiikassa (NAMURBAN ja NAMHUB-projektit). Käynnissä on SAMKin johtama suomalaisten, ruotsalaisten, virolaisten ja latvialaisten pienten ja keskisuurten yritysten viennin edistämiseen Namibian, Etelä-Afrikan ja Sambian markkinoille tähtäävä Interreg Central Baltic SME Aisle -projekti (2018–2022). Erasmus+ EURO-ZA -projektissa yhdessä eurooppalaisten ja eteläafrikkalaisten partnerien kanssa edistetään Etelä-Afrikan merenkulun koulutusta.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös