Satamasovellukset pääsivät kansainväliseen Seatrade Awards -finaaliin
Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on mukana Seatrade Awardsin finaalissa. Suomessa Rauman ja Ruotsissa Gävlen satamissa kehitetyt sovellukset on otettu jatkokäyttöön myös jo kansallisesti. Seatrade Awards on johtava maailmanlaajuinen merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma. On poikkeuksellista, että ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on kisaamassa palkinnoista yhdessä kansainvälisten yritysten kanssa.
Seatrade Awards on johtava maailmanlaajuinen merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma. Sitä on jaettu jo yli kolmekymmentä vuotta merenkulkualalle. Palkitut toimijat edustavat alan terävintä kärkeä, niin uusien kaupallisten ratkaisujen kuin yhteistyön teemoissa.
Kilpailun järjestää kansainvälinen merenkulkualan viestintäorganisaatio Seatrade Maritime News. Mukana järjestämässä on myös useita tunnettuja kansainvälisiä alan tahoja.
Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimiva Merilogistiikan tutkimuskeskus lähetti kilpailuun Rauman ja Gävlen satamasovellukset.
– SeaTrade Awardsin kilpailussa osallistujat ja finalistit ovat yleensä suuria kansainvälisiä yrityksiä. On poikkeuksellista, että ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on kisaamassa palkinnoista yritysten kanssa samassa kategoriassa. Finaaliin pääsy osoittaa, että SAMK ja kumppanit ovat tehneet maailmanlaajuisesti johtavaa tutkimustoimintaa. Tutkimustoiminta on johtanut yritysten liiketoiminnan kehittymiseen konkreettisen sovelluksen avulla, satamasovellustyöpakettia vetänyt projektipäällikkö Heikki Koivisto Satakunnan ammattikorkeakoulusta sanoo.
SAMK on mukana finaalissa satamasovelluksella
Palkintokategorioita on useita, kuten turvallisuus merellä, kestävä merenkulku ja digitalisaation hyödyntäminen. Palkittavat valitsee riippumaton asiantuntijapaneeli. Satamasovellukset ovat mukana palkintokategoriassa ”Satamien ja terminaalien digitaalinen teknologia” (engl. Port & Terminal Digital Technology Award).
SAMKissa on tutkittu laivan oikea-aikaista saapumista satamaan vuodesta 2017. Tutkimus aloitettiin Suomessa Rauman ja Ruotsissa Gävlen satamissa, jotka ovat molemmat konttisatamia.
Laivan saapuessa satamaan toimintaan linkittyy lukuisia toimijoita. Jotta kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti ja järjestyksessä, toimijoiden tulee varmistua laivan saapumis- ja lähtöajasta. Laivan saapumiseen ja lastin purkuun on liittynyt kymmeniä puhelinsoittoja.
– Satamasovelluksessa laivan saapuminen, lähtö ja satamatoimintojen eri vaiheet näkyvät reaaliajassa. Satamasovelluksen käyttö selkeyttää ja nopeuttaa laivojen oikea-aikaista saapumista satamaan ja lastioperaatioita satamassa, Koivisto kertoo.
Rauman ja Gävlen satamasovellukset kehitettiin osana Central Baltic Efficient Flow-projektia. Projektin pohjalta tehty kansallinen satamasovellus (Fintraffic VTS vetämä) on jo laajentunut Suomessa neljääntoista satamaan. Efficient Flow -projektia veti Ruotsin merenkulkulaitos Swedish Maritime Administration. SAMK veti projektissa Sujuvat satamatoiminnot -työpakettia. Muut projektipartnerit olivat Rauman Satama Oy, Gävlen satama ja Fintraffic VTS. Teknisesti sovellukset toteutti Unikie Oy.
SeaTrade Awardsin finaali järjestetään online-tapahtumana 3.marraskuuta.