Itämeripäivä on täällä ja kutsuu kaikki mukaan ympäristötekoihin

26.8.2021Emilia Alajärvi, SAMKin opiskelijaUutiset

Itämeripäivän viikko on vihdoin saapunut ja täysin paikallaan antamassa kotimerellemme ansaittua huomiota. Itämerta muistavat teot ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen jokapäiväiseen elämäämme. Itämeripäivän nettisivuilla on lukuisia meriaiheisia tekoja ja tapahtumia sekä vinkkejä itämeri-myönteiseen arkielämään juhlapäivän jälkeenkin. Jo pienillä muutoksilla voi olla mukana vaikuttamassa Itämeren tilaan ja tulevaisuuteen.

Kuva rannalta ulapalle päin. Horisontissa näkyy saari. Vesi on tyyni.
Itämeripäivän tekoja ja tapahtumia löytyy laidasta laitaan, ja ne sopivat niin matalan kynnyksen tekijöille kuin konkareillekin.

Itämeripäivän sivustolta löytyy monenlaisia tekoja ja tapahtumia koko Suomesta ja erityisesti meiltä rannikkomaakunta Satakunnasta. Voisitko valmistaa perheen kesken merellisen lounaan? Tai lähteä tutkimaan lähintä merenrantaa ja napata muovipussi mukaan roskien keräämistä varten? Entä miltä kuulostaisi loppukesän viikonloppuretki pääkaupunkiseudulle nautiskelemaan monista Itämeripäivän tempauksista? Voisiko työpaikalla järjestää esimerkiksi lahjoituskampanjan? Seuraavaksi joitain poimintoja Itämeripäivän teoista ja kattavasta tapahtumatarjonnasta.

Pieniä ja suuria merellisiä tempauksia Itämeren juhlistamiseksi

Itämerta kunnioittavia tekoja voi tehdä yksin tai yhdessä, missä ja milloin tahansa.

Virallisena Itämeripäivän kampanjana pulahdetaan mihin tahansa vesistöön klo 18 vedestä nauttimisen merkeissä ja Itämeren ekologisen tilan muistamiseksi. Milloin vain päivän aikana voi viettää Itämerihetken esimerkiksi perheen pienimpien kanssa Itämeripäivän nettisivuilta löytyvän Pikku Särjen suuri seikkailu -satua kuunnellen. Päivään voi sisällyttää myös Itämerimenun mukaisesti vaikkapa kotikeittiössä lähivesien kalasta tehtyä ruokaa tai siirtyä suoraan ravintolaan nauttimaan Itämeri-ystävällisen aterian. Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa palauttamaan Itämeripäivän yhteydessä vanhat lääkkeet asianmukaisesti apteekkiin. Ammattilaisen roolia pääsee kokeilemaan osallistumalla Åbo Akademin rakkolevätutkimukseen.

Lisäksi koko Suomi on täynnä Itämeri-aiheisia yleisötapahtumia, ja Satakunnassa varsinkin Porissa ja Raumalla on runsaasti nähtävää sekä koettavaa. Itämeripäivänä Luontotalo Arkissa pääsee kokemaan opastetun Muovin matka -näyttelyn. Reposaaren kirjastolla lapset pääsevät taittelemaan meriaiheisia origameja. Rauman maauimalassa 200 ensimmäistä pääsee ilmaiseksi uimaan pulahdustempauksen merkeissä. Reposaaren kalasatamassa voi tutustua esimerkiksi Satakunnan Pelastuslaitoksen toimintaan. Sekä Rauman että Porin pääkirjastoissa on nähtävillä Itämeri-aiheinen kirjallisuusnäyttely. Satakunnan Museon Kartalla ollaan -näyttely sisältää mm. helmiä John Nurmisen säätiön kokoelmasta. Ellei pääse paikan päälle, voi tutustua virtuaalitapahtumiin kuten virtuaalikierrokseen merentutkimusalus Arandassa, osallistua öljyvuotojen ja meriroskan torjunnan webinaariin tai rentoutua etä-Itämerijoogassa.

Myös SAMKin henkilöstökerholla on oma tempaus Itämeripäivän kunniaksi. Henkilöstökerhon tempauksessa melotaan Porissa Kokemäenjoella Polsanluodon reitillä ja kerätään reitille osuvia roskia joelta. Samalla nautitaan joen ainutlaatuisesta luonnosta ja kauniista ympäristöstä.

Tekoja ja tietoisuuden lisäämistä myös Itämeripäivän ulkopuolella

Itämeripäivä on vain kerran vuodessa, mutta meri tarvitsee apuamme jatkuvasti. Itämeren tilannetta ja ennustetta voidaan kääntää positiiviseen suuntaan isoilla tai pienillä teoilla – jo vähäiseltä vaikuttava muutos arjessa voi auttaa.

Yksinkertaisia tapoja ovat esimerkiksi lähiruoan suosiminen, kestävästi pyydetyn kalan syöminen, lihan käytön vähentäminen, muovipakkauksien välttäminen, kiertotalouden kannattaminen ja veden sekä energian kulutuksen pienentäminen. Vältetään turhia kemikaaleja sekä mikromuovin lähteitä. Liikenteessä suositaan kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä autoilun aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Veneillessä ja mökkeillessä huolehditaan mm. jätehuollosta eikä lasketa jätevesiä vesistöön sekä annetaan rauha luonnolle ja eläimille. 

SAMKin vetämässä CBSmallPorts-projektissa kerätään ajankohtaista tietoa yhteen paikkaan kaikkien keskisen Itämeren pienvenesatamien käyttäjien ja toimijoiden saataville. Pääteemana on pienvenesatamien energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Projekti luo yhteisen alustan rajat ylittävälle yhteistyölle tiedon jakamiseksi, resurssien optimoimiseksi ja markkinoinnin tehostamiseksi.

Yhdessä toimimalla ja jokaisen panoksella voimme vaikuttaa rakkaan ja ainutlaatuisen meremme tilaan. Lisää aiheita Itämeripäivään liittyen ja vinkkejä Itämeri-ystävälliseen arkeen ympäri vuoden löydät muun muassa alan järjestöjen, kuten John Nurmisen Säätiön, WWF:n tai Baltic Sea Action Groupin nettisivuilta.

Pidetään hauskaa tärkeän aiheen parissa! 

Jaa artikkeli

Itämeripäivä

Lisää aiheesta

Lue myös