Merilogistiikan tutkimuskeskus näyttävästi esillä SeAMK-SAMK-tutkimusfoorumissa
Seinäjoella järjestettiin 30.11.–1.12.2022 Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimusfoorumi, jossa oli tutkimuspapereiden määrässä ja esityksissä ”näköä ja kokoa” – myös Merilogistiikan tutkimuskeskuksen osalta.
Kaksipäiväisen tutkimusfoorumin ohjelmassa oli laajalla skaalalla esityksiä viidestä eri teemasta: digitaalisuus, osallisuuden yhteiskunta, vihreä siirtymä, terveyden edistäminen ja yrittäjyys. Viimeisintä teemaa lukuun ottamatta Merilogistiikan tutkimuskeskus oli edustettuna lähes kymmenellä eri esityksellä ja julkaisulla.
– Kokemus oli minulle ensimmäinen laatuaan paitsi vastaavasta yhteistyössä toteutetusta tutkimusfoorumista myös Seinäjoesta. Kaupunki jäi edelleen arvoitukseksi, mutta tutkimusfoorumista jäi hyvä maku suuhun. Sain tärkeitä uusia kontakteja ja kotiin viemisinä oli paljon kaikkea positiivista, kertoo LaivaDigiLab-hankkeen esityksen pitänyt projektipäällikkö Hanna Kajander.
CBSmallPorts-projektia esitellyt projektitutkija Teemu Heikkinen oli myös ensikertalainen.
– Tutkimusfoorumi oli hyvää vaihtelua tavalliselle työarjelle, ja olisi ollut mukava kuulla enemmän myös muista teemoista, sillä tarjolla oli paljon kaikkea mielenkiintoista – nyt en itse ehtinyt kuulemaan kuin murto-osaa. Keskusteluosuudet esitysten päätteeksi olivat erityisen hyviä. Pienessä porukassa on matala kynnys kysyä ja keskustella, Heikkinen toteaa.
Kokonaisuudessaan tutkimusfoorumiin kirjoitettiin sekä SeAMKin että SAMKin puolelta yli 50 foorumin jälkeen kokoomajulkaisussa julkaistavaa artikkelia. Näistä suuri osa esitettiin paikan päällä, ja alkuperäisen suunnitelman mukaan useammankin SAMKilaisen projektipäällikön ja asiantuntijan oli tarkoitus olla Seinäjoella. Ennakoimattomat esteet johtivat kuitenkin rivien vähenemiseen viime metreillä, jonka vuoksi Merilogistiikan tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola piti esityksen monesta hankkeesta.
– Kolmea muskettisoturia lainatakseni yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta. Eli totta kai oma tontti hoidetaan: muutokset ovat joskus ennalta arvaamattomia, mutta kuitenkin hoidettavissa, Keinänen-Toivola kiteyttää.
Yksi tutkimusfoorumin tavoitteista oli yhteisten hankeideoiden tuominen pöydälle. Huoltovarmuuden teema nousi näistä vahvimmin esille.
– Huoltovarmuus yhdistää sekä Satakuntaa että Etelä-Pohjanmaata ja uskon, että tässä tematiikassa SAMK ja Merilogistiikan tutkimuskeskus ovat tässä merkittävässä roolissa, Keinänen-Toivola jatkaa.
Yhteistyönä järjestettävä tutkimusfoorumi muuttanee jatkossa hieman muotoaan. Lopputulos nähdään, kun järjestyksessään neljäs foorumi järjestetään keväällä 2024.
Tutustu Merilogistiikan tutkimuskeskuksen hankekohtaisiin foorumiesityksiin
- CBSmallPorts: Uutta energiaa pienvenesatamiin (PDF)
- LaivaDigiLab: Laivanrakentamisen digitaalisten järjestelmien yhteensovittamisen haasteet (PDF)
- SaLoDi: Satakuntalaisten logistiikkaketjujen digiloikka (PDF)
- MeriLoki: Merilogistiikan tutkimuskeskuksen kohdennetuilla toimilla meri-, logistiikka- ja huoltovarmuusosaamista ja yrityksille kasvua Satakunnassa (PDF)
- SataMieLo: Työhyvinvointia logistiikkaketjujen yrityksille (PDF)
- SMEAisle ePlatform: Työkalu pk-yritysten viennin tukena eteläiseen Afrikkaan (PDF)
- MERSol: Maritime Engine Room Simulator Online (PDF)
- CBChangeMakers: Creating an entrepreneurial mindset for youngsters in a digital way (PDF)
- ISTLAB: Laivojen etäluotsauksen kehittäminen (PDF)
- Praktik på svenska: Matalan kynnyksen kielen oppimista ja parempaa asiakaspalvelua (PDF)