Tutkitaan: Merilogistiikan kansainvälistä koulutus- ja tutkimusyhteistyötä
Tutkimustoiminnan keskiössä on kansainvälinen yhteistyö. SAMK on ollut kansainvälisen merenkulkualan yliopistojen järjestön IAMU:n (eng. International Association of Maritime Universities https://iamu-edu.org/) jäsen yli 15 vuotta. SAMK on ollut mukana eri työryhmissä ja tutkimusprojekteissa sekä osallistunut aktiivisesti konferensseihin IAMU:ssa. SAMK on mukana kahdessa tutkimusprojektissa, joiden teemana on merenkulun automaatioprosessit ja meri-insinöörien rooli autonomisessa merenkulussa.
SAMK järjestää ensimmäistä kertaa IAMU:n vuosittaisen kokouksen ja konferenssin Annual General Assembly AGA:n lokakuussa 2023. (https://aga23.samk.fi/).
AGA:n järjestäminen on ollut monipuolinen ja -vaiheinen prosessi, sillä AGA:n järjestämisestä kilpaillaan jäsenyliopistojen kesken. SAMK teki hakemuksen kokonaisuuden järjestämisestä vuonna 2021. Jatkoon päässeet hakemukset esiteltiin päättävälle elimelle IEB (engl. International Executive Board) lokakuussa 2021, joka valitsi SAMKin 23. AGA:n järjestäjäksi.
AGA23 järjestäminen koostuu useasta osiosta. Lokakuun viikko koostuu IEB:n kokouksesta, AGA:n kokouksesta, tieteellisestä konferenssista ja opiskelijoiden konferenssista. IEB ja AGA järjestetään Helsingissä. Kaksipäiväinen tieteellinen konferenssi järjestetään laivalla. Ohjelmassa on myös teknisiä vierailuita ja sosiaalista ohjelmaa.
Tapahtuman järjestäminen aloitettiin suunnittelutyöllä. SAMK:sta osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka ja tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola osallistuivat AGA22:een Batumissa, Georgiassa lokakuussa 2022. Keinänen-Toivola oli tieteellisen konferenssin järjestelytoimikunnan jäsen. Keinänen-Toivola vastaa myös IAMU konferenssin tieteellisestä kokonaisuudesta 2023.
IAMU:n debuty executive director Yusuke Mori ja Shigemi Matsuzaki vierailivat Porissa, Raumalla ja Helsingissä tammikuussa 2023. IEB kokoustaa Suomessa huhtikuussa. Vierailuohjelma koostuu virallisista kokouksista ja tutustumista AGA23:n tiloihin. AGAn historiassa ensimmäistä kertaa koskaan tieteellinen konferenssi järjestetään laivalla, Helsingin ja Tukholman välillä.
IAMU jäsenyys on tuonut SAMKille laajat kansainväliset verkostot. Tutkimustoiminnassa SAMK:lla on ollut ja on käynnissä useita tutkimushankkeita IAMU:n jäsenyliopistojen kanssa. Merenkulku on globaali ala.
Tiesitkö tämän?
- IAMU (International Association of Maritime Universities) on merenkulkualan yliopistojen kansainvälinen yhteistyöelin.
- Seitsemän yliopistoa eri maanosista perusti IAMU:n vuonna 1999 ja sillä on yli 70 jäsentä.
- SAMK on yksi pohjoisimmista IAMU:n jäsenistä.
- AGA23 järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa lokakuussa 2023.