Marraskuun alku on ollut vilkas Merilogistiikan tutkimuskeskukselle

17.11.2021Uutiset

Marraskuun alku on ollut SAMK-kampus Raumalla ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksella erityisen vilkas. Tapahtumarikkaaseen marraskuuhun ovat mahtuneet niin Merenkulun koulutuksen 140-vuotisjuhla, Seatrade Awardsin finaali, Meriverkostopäivä, tutkimuskeskuksen meriklusteri- ja logistiikkahankkeiden tulosten esittelyä kuin ISTLAB -projektin symposium.

Ihmisiä SAMK-kampus Rauman liikuntasalissa kiertämässä eri toimijoiden pisteitä.

SAMK oli mukana 3.11. pidetyssä Seatrade Awardsin finaalissa Central Baltic Efficient Flow -projektissa tehdyllä kansallisella satamasovelluksella. Satamasovellus oli osana Älykkään merenkulun (engl. Intelligent award 2021 finalists) finaalia kategoriassa Satamien ja terminaalien digitaalinen teknologia (engl. Port and terminal digital technology award). Sovellus sai finaalissa Highly Commended -erityismaininnan.

– Finaaliin pääsy ja Highly Commended -erityismaininta osoittavat, että SAMK ja kumppanit ovat tehneet maailmanlaajuisesti johtavaa tutkimustoimintaa. Tutkimustoiminta on johtanut yritysten liiketoiminnan kehittymiseen konkreettisen sovelluksen avulla, satamasovellustyöpakettia vetänyt projektipäällikkö Heikki Koivisto Satakunnan ammattikorkeakoulusta sanoo.

Ihmisiä seisoo television edessä. Televisiosta tulee Seatrade Awardsin lähetys.
Seatrade Awardsin finaalia jännitettiin Rauman kampuksella 3.11.
Heikki Koivisto poseeraa SeatradeAwardsin lähetyksen vieressä. Televisiossa näkyy SAMKin maintakuva highly commended.

Älykkään merenkulun symposiumissa Intelligent Shipping Symposium (ISTLAB):ssa keskusteltiin digitalisaation tuomista mahdollisuuksista ja haasteista älykkään merenkulun mahdollistajana. Luotsausjohtaja Sanna Sonninen Finnpilot Pilotage Oy:lta nosti esiin nykyajan merenkulkijoiden osaamistarpeet.

Keskiviikkoilta päättyi gaalatilaisuuteen, jossa puolustusministeri Antti Kaikkonen korosti Rauman seudun merkitystä Suomen huoltovarmuuden takaajana. Gaalatilaisuudessa kuultiin lukuisia onnittelupuheenvuoroja ja SAMKin pitkäaikaisen yliopettajan Sauli Ahvenjärven laulua.

Sanna Sonninen puhuu auditoriossa.
Antti Kaikkonen puhuu puhujankorokkeella auditoriossa.

Rauman meriverkostopäivä kokosi yhteen lähes 200 meriklusterin kehityksestä kiinnostunutta tahoa

Auditoriossa ihmisiä kuuntelee esitystä.

Meriverkostopäivässä esiteltiin merenkulun toimintaa niin esittelypistein kuin auditorioesityksin. Auditorio-ohjelmassa kuultiin muun muassa laivasuunnittelusta, päästövähennystavoitteista sekä teknologian kehityksestä satamaliikenteen ja laivanrakentamisen tukena. Rauman kampuksen käytävillä ja salissa oli myös useita eri toimijoita esittelemässä toimintaansa.

Rauman merimuseo tallentaa merenkulun koulutusta, merenkulkua ja laivanrakennusta.

– Raumalla on rakennettu laivoja viidellä vuosisadalla. Merenkulkua alana arvostetaan täällä paljon, Rauman merimuseon amanuenssi Paula Kupari kertoo.

Paula Kupari esittelee Merenkulun historiasta kertovaa kirjaa.
Olli Taipale poseeraa SAMK-kampus Rauman käytävällä kahvikuppi kädessä.

Saaristomeren luotsivanhin Olli Taipale osallistui Merenkulun koulutuksen 140-vuotisjuhliin ja tuli Meriverkostopäivään erityisesti kiertääkseen eri toimijoiden pisteillä.

– Kävin kiertämässä varustamoiden pisteitä. Seuraavaksi meinaan mennä vilkaisemaan auditorioesitysten aikataulua, Taipale kertoo.

Rauma Cata on 1998 perustettu perheyritys, jonka toimintaan kuuluvat muun muassa merihinaukset ja jäänmurto väylä- ja ruoppaustyömailla.

– Inoughtalk -aluksemme kuljettaa projektilasteja kuten asuntomoduuleja ja tuulimyllyn siipiä, yrityksen operatiivinen ja miehistöpäällikkö Heli Vuori esittelee.

Heli vuori osoittaa roll upissa olevaa Inoughtalk laivan kuvaa.

Meriverkostopäivä kokosi paikalle myös opiskelijoita niin työtehtävien kuin verkostoitumisen merkeissä. Emilia Alajärvi opiskelee SAMKissa energia- ja ympäristötekniikkaa. Hän oli mukana päivässä harjoittelunsa kautta.

– Kaikista mielenkiintoisinta on ollut päästä näkemään kaikkea uutta ja verkostoitumaan, Alajärvi sanoo.

Heini Yli-Antola opiskelee SAMKissa kansainvälistä kauppaa, mutta Meriverkostopäivässä hän oli töissä Rauman kauppakamarin koordinaattorina.

– Päivä on ollut oikein hauska ja osallistujia on ollut paljon. En ole vielä aikaisemmin päässyt näkemään tapahtumia työni kautta. Nyt onkin hienoa päästä näkemään yrityksiä yhdessä, Yli-Antola sanoo.

Emilia Alajärvi ja Heini Yli-Antola istuvat infopisteen ääressä.
Emilia Alajärvi (vas.) ja Heini Yli-Antola hoitivat Meriverkostopäivän infopistettä ja ilmoittautumista.

Rauman Meriverkostopäivän yhteysessä pidettiin Merilogistiikan tutkimuskeskuksen meriklusteri- ja logistiikkahankkeiden tuloksia tunnissa -esittelytilaisuus. Aiheina olivat työhyvinvointi, energiatehokkuus, digitaalisuus logistiikassa, simulointi ja vienti.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös