Marraskuun alku on ollut vilkas Merilogistiikan tutkimuskeskukselle
Marraskuun alku on ollut SAMK-kampus Raumalla ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksella erityisen vilkas. Tapahtumarikkaaseen marraskuuhun ovat mahtuneet niin Merenkulun koulutuksen 140-vuotisjuhla, Seatrade Awardsin finaali, Meriverkostopäivä, tutkimuskeskuksen meriklusteri- ja logistiikkahankkeiden tulosten esittelyä kuin ISTLAB -projektin symposium.
SAMK oli mukana 3.11. pidetyssä Seatrade Awardsin finaalissa Central Baltic Efficient Flow -projektissa tehdyllä kansallisella satamasovelluksella. Satamasovellus oli osana Älykkään merenkulun (engl. Intelligent award 2021 finalists) finaalia kategoriassa Satamien ja terminaalien digitaalinen teknologia (engl. Port and terminal digital technology award). Sovellus sai finaalissa Highly Commended -erityismaininnan.
– Finaaliin pääsy ja Highly Commended -erityismaininta osoittavat, että SAMK ja kumppanit ovat tehneet maailmanlaajuisesti johtavaa tutkimustoimintaa. Tutkimustoiminta on johtanut yritysten liiketoiminnan kehittymiseen konkreettisen sovelluksen avulla, satamasovellustyöpakettia vetänyt projektipäällikkö Heikki Koivisto Satakunnan ammattikorkeakoulusta sanoo.
Älykkään merenkulun symposiumissa Intelligent Shipping Symposium (ISTLAB):ssa keskusteltiin digitalisaation tuomista mahdollisuuksista ja haasteista älykkään merenkulun mahdollistajana. Luotsausjohtaja Sanna Sonninen Finnpilot Pilotage Oy:lta nosti esiin nykyajan merenkulkijoiden osaamistarpeet.
Keskiviikkoilta päättyi gaalatilaisuuteen, jossa puolustusministeri Antti Kaikkonen korosti Rauman seudun merkitystä Suomen huoltovarmuuden takaajana. Gaalatilaisuudessa kuultiin lukuisia onnittelupuheenvuoroja ja SAMKin pitkäaikaisen yliopettajan Sauli Ahvenjärven laulua.
Rauman meriverkostopäivä kokosi yhteen lähes 200 meriklusterin kehityksestä kiinnostunutta tahoa
Meriverkostopäivässä esiteltiin merenkulun toimintaa niin esittelypistein kuin auditorioesityksin. Auditorio-ohjelmassa kuultiin muun muassa laivasuunnittelusta, päästövähennystavoitteista sekä teknologian kehityksestä satamaliikenteen ja laivanrakentamisen tukena. Rauman kampuksen käytävillä ja salissa oli myös useita eri toimijoita esittelemässä toimintaansa.
Rauman merimuseo tallentaa merenkulun koulutusta, merenkulkua ja laivanrakennusta.
– Raumalla on rakennettu laivoja viidellä vuosisadalla. Merenkulkua alana arvostetaan täällä paljon, Rauman merimuseon amanuenssi Paula Kupari kertoo.
Saaristomeren luotsivanhin Olli Taipale osallistui Merenkulun koulutuksen 140-vuotisjuhliin ja tuli Meriverkostopäivään erityisesti kiertääkseen eri toimijoiden pisteillä.
– Kävin kiertämässä varustamoiden pisteitä. Seuraavaksi meinaan mennä vilkaisemaan auditorioesitysten aikataulua, Taipale kertoo.
Rauma Cata on 1998 perustettu perheyritys, jonka toimintaan kuuluvat muun muassa merihinaukset ja jäänmurto väylä- ja ruoppaustyömailla.
– Inoughtalk -aluksemme kuljettaa projektilasteja kuten asuntomoduuleja ja tuulimyllyn siipiä, yrityksen operatiivinen ja miehistöpäällikkö Heli Vuori esittelee.
Meriverkostopäivä kokosi paikalle myös opiskelijoita niin työtehtävien kuin verkostoitumisen merkeissä. Emilia Alajärvi opiskelee SAMKissa energia- ja ympäristötekniikkaa. Hän oli mukana päivässä harjoittelunsa kautta.
– Kaikista mielenkiintoisinta on ollut päästä näkemään kaikkea uutta ja verkostoitumaan, Alajärvi sanoo.
Heini Yli-Antola opiskelee SAMKissa kansainvälistä kauppaa, mutta Meriverkostopäivässä hän oli töissä Rauman kauppakamarin koordinaattorina.
– Päivä on ollut oikein hauska ja osallistujia on ollut paljon. En ole vielä aikaisemmin päässyt näkemään tapahtumia työni kautta. Nyt onkin hienoa päästä näkemään yrityksiä yhdessä, Yli-Antola sanoo.