SAMK ja Port Activity App ovat mukana SMART4SEA Award -finaalin äänestyksessä
Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on mukana SMART4SEA Award -finaalissa. Suomessa Rauman ja Ruotsissa Gävlen satamissa kehitetyt sovellukset on otettu jatkokäyttöön myös jo kansallisesti.
SMART4SEA Award on kansainvälinen merenkulkualan kilpailu. Kilpailun finaalissa on useita eri kategorioita ja mukana on monia innovatiivisia ratkaisuja. SAMK on valittu finaaliin E-Navigation kategoriaan. SMART4SEA E-Navigation Award -palkinto myönnetään organisaatiolle, jonka katsotaan tehneen merkittävän saavutuksen, läpimurron tai panoksen merenkulun sähköisen navigoinnin osa-alueella. Finaalin voittaja valitaan tuomariston ja yleisöäänestyksen yhteispisteillä.
SMART4SEA on kansainvälinen merenkulun viestintäorganisaatio, jonka tavoitteena on edistää kestävää merenkulkua jakamalla uutisia, tietoisuutta ja julkaisuja turvallisemmasta, älykkäämmästä ja vihreämmästä merenkulusta.
Port Activity Appilla toimijat voivat tarkistaa kännykästä laivan saapumisen ja lähdön ajankohdan
SAMKissa on tutkittu laivan oikea-aikaista saapumista satamaan vuodesta 2017. Tutkimus aloitettiin Suomessa Rauman ja Ruotsissa Gävlen satamissa, jotka ovat molemmat konttisatamia.
Laivan saapuessa satamaan toimintaan linkittyy lukuisia toimijoita. Jotta kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti ja järjestyksessä, toimijoiden tulee varmistua laivan saapumis- ja lähtöajasta. Laivan saapumiseen ja lastin purkuun on liittynyt kymmeniä puhelinsoittoja.
– Satamasovelluksessa laivan saapuminen, lähtö ja satamatoimintojen eri vaiheet näkyvät reaaliajassa. Sovelluksen käyttö selkeyttää ja nopeuttaa laivojen oikea-aikaista saapumista satamaan ja lastioperaatioita satamassa, satamasovellustyöpakettia vetänyt projektipäällikkö Heikki Koivisto SAMKista kertoo.
Rauman ja Gävlen satamasovellukset kehitettiin osana Central Baltic Efficient Flow-projektia. Projektin pohjalta tehty kansallinen satamasovellus (Fintraffic VTS vetämä) on jo laajentunut Suomessa kuuteentoista satamaan. Efficient Flow -projektia veti Ruotsin merenkulkulaitos Swedish Maritime Administration. SAMK veti projektissa Sujuvat satamatoiminnot -työpakettia. Muut projektipartnerit olivat Rauman Satama Oy, Gävlen satama ja Fintraffic VTS. Teknisesti sovellukset toteutti Unikie Oy.