SataMieLo vahvistaa Satakunnan logistiikkayritysten työhyvinvointia
Satakunnan ammattikorkeakoulun Merilogistiikan tutkimuskeskuksessa on käynnistynyt hanke, jossa varmistetaan Satakunnan logistiikkaketjun yrittäjien ja pk-toimijoiden tuottavuutta ja työhyvinvointia muuttuvassa maailmassa. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa hanketta.
SataMieLo-hankkeen tavoitteena on, että satakuntalaiset logistiikka-alan yksilöt, tiimit, organisaatiot ja organisaatioiden verkostot tunnistavat paremmin työhyvinvoinnin ja muutoskyvyn merkityksen työkulttuuriin ja tuottavuuteen. Luotava konsepti valmentaa yrityksiä varautumaan muutoksiin, pohtimaan riskejä ja luomaan toimintamalleja sekä yllättäviin tilanteisiin että ulkopuolelta tuleviin paineisiin ja vaatimuksiin. Konsepti suunnataan niin yrittäjille ja esimiehille kuin muulle henkilöstölle.
Konsepti lisää oikea-aikaisesti kuljetusketjujen tehokasta toimintaa ja tuottavuutta – työhyvinvoinnin ja muutoskyvyn kautta. Se edistää turvallisuutta, päästöjen vähentymistä ja satakuntalaisten yritysten vihreää siirtymää.
Työhyvinvoinnilla kilpailukykyä kansainvälisille markkinoille
Satakunta on vientivetoinen maakunta, jonka menestys ja huoltovarmuus perustuu tavarankuljetusketjujen toimivuuteen ja osaavaan työvoimaan. Globaali toimintakenttä luo liiketoimintamahdollisuuksia, mutta myös haastaa pienten ja keskisuurten yritysten työhyvinvointia, muutoskykyä ja tuottavuutta.
– Työhyvinvoinnin vaikutus henkilöstön suorituskykyyn on merkittävä. SataMieLossa pystymme tarjoamaan yrityksille koulutusta ja toimintamalleja, joilla työhyvinvointi saadaan nousuun ja samalla yrityksen tuottavuus kasvuun, SataMieLo-hankkeen projektipäällikkö Antti Värre toteaa.
Logistiikka-alan koulutuksessa ei ole huomioitu järjestelmällisesti työhyvinvointia eikä opiskelijoille tarjota työkaluja asioiden käsittelyyn. Toisaalta logistiikkaketjujen toiminnan ytimessä on turvallisuus, jonka keskeinen pilari on henkinen hyvinvointi ja palautuminen. Miehisellä alalla tarve työhyvinvointia ja resilienssiä tukevaan toimintamalliin on siis ilmeinen.
SataMieLo käytännössä
Hankkeessa kartoitetaan yrityksien ja yksilöiden tarpeet työhyvinvoinnin ja resilienssin kehittämiseksi. Kartoituksen perusteella pidetään yrityksistä valituille henkilöille maksutonta työnohjausta, keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuksia, sekä koulutuksia. Hankkeessa tuetaan myös logistiikkaketjun toimijoiden välistä, entistä parempaa yhteistyötä. Koulutussarjasta ja muista hankkeen materiaaleista kootaan verkkoon paketti, joka on vapaasti saatavilla hankkeen aikana ja sen jälkeen. Luvassa on myös avoimia tilaisuuksia kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Hankkeeseen on tässä vaiheessa lähtenyt mukaan kymmenkunta satakuntalaista logistiikkaketjuihin kuuluvaa yritystä. Mukaan mahtuu ja ehtii vielä uusiakin yrityksiä.