Edistysaskeleita: Tutkimuspäällikkö tuo Merilogistiikan tutkimuskeskukseen ympäristöalan rautaista osaamista

22.6.2022Emilia AlajärviEdistysaskeleita

Merilogistiikan tutkimuskeskuksen vetäjä ja tutkimuspäällikkö, filosofian tohtori ja dosentti Minna Keinänen-Toivola on tehnyt pitkään työtä ympäristöasioiden parissa. Tutkimuskeskuksen vetäjänä Keinänen-Toivolan tehtävänä on paitsi strateginen johtaminen ja keskuksen jatkuva kehittäminen, myös ympäristöosaamisen tuominen tutkimuskeskuksen toiminnan ytimeen. Tutkimuspäällikölle kuuluvan projektien tukemisen lisäksi Keinänen-Toivolalla on käynnissä omia projekteja tutkimuskeskuksessa.

Minna Keinänen-Toivola venesatamassa.
Kuva: Kinga Bodor

Ympäristötieteiden opinnoista ponnistaneella Minna Keinänen-Toivolla on vankkaa ympäristöalan osaamista erityisesti ympäristömikrobiologiasta. Kokemusta on vuosien varrella karttunut muun muassa väitöskirjan jälkeisessä tutkimuksessa Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastossa (US EPA) Cincinnatissa, Ohiossa, Vesi-Instituutti Wanderissa ja pari viime vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa Merilogistiikan tutkimuskeskuksessa. Vuoden 2021 alussa Keinänen-Toivola aloitti Merilogistiikan tutkimuskeskuksen vetäjänä, ja myöhemmin samana vuonna hänelle myönnettiin dosentin arvonimi Itä-Suomen yliopistosta. Keinänen-Toivola kertoo ympäristönäkökulman olevan keskeinen asia, jota hän tuo tutkimuskeskukseen, johtamisen ja hankeosaamisen lisäksi.

– Ilmastokriisiasioita opetettiin meille [ympäristötieteiden] perusopinnoissa jo 25 vuotta sitten. Joka alalla on olemassa sitä tietoa jo ennen kuin se saavuttaa laajemman julkisen tietoisuuden, Keinänen-Toivola kertoo.

Keinänen-Toivolan työnkuvaan on uuden aseman myötä tullut esihenkilövastuu. Tutkimuspäällikkönä Keinänen-Toivola tukee projektipäällikköjä esimerkiksi vastaamalla projekteihin liittyviin kysymyksiin, mutta toimii myös itse projektipäällikkönä muutamissa omissa projekteissa. MeriLoki on yksi Keinänen-Toivolan johtamista hankkeista.

– MeriLoki-hankkeen myötä meillä on kohdennettuja toimia liittyen meriosaamiseen, logistiikkaan ja huoltovarmuuteen Satakunnassa. Lähtökohta on se, että miten tutkimuskeskuksen toimintaa vahvistetaan ja miten saadaan lisättyä yhteistyötä. Uutena isona avauksena on, että miten voitaisiin yhdistää yritysten osaamista kuljetuslogistiikan tematiikassa. Tällaista yrityskentän uudenlaista yhteen törmäyttämistä, Keinänen-Toivola summaa.

Projektikohtaisten teemojensa ohella MeriLoki-hanke on ollut vuorovaikutteisesti tukemassa muita hankkeita eräänlaisena sateenvarjoprojektina. Meriverkostopäivillä Raumalla marraskuussa 2021 järjestettiin MeriLoki-hankkeen tilaisuus, jossa esiintyi myös muiden hankkeiden projektipäällikköitä ja asiantuntijoita. Hanke on Keinänen-Toivolan mukaan tutkimuskeskuksen mittakaavassa merkittävä.

– Kaikki projektit ovat todella tärkeitä, olivat ne pieniä tai suuria. MeriLoki-hankkeeseen kuitenkin liittyy tällainen suurempi kuva osana Merilogistiikan tutkimuskeskuksen toimintaa.

Keinänen-Toivola toimii projektipäällikkönä myös kansainvälisessä COST DAMOCLES -hankkeessa SAMKin osalta, ja on vetäjänä hankkeen yhteisessä sidosryhmiin keskittyvässä (eng. stakeholder involvement) työryhmässä. COST DAMOCLES -hanke pyrkii parempaan yhteiskunnalliseen varautumiseen sään ääri-ilmiöitä vastaan. Hankkeessa muun muassa kartoitetaan ääri-ilmiöihin johtavien prosessien kokonaisuuksia (eng. compound event) ja avainasemassa olevia tekijöitä. Keskeistä on kattava verkosto.

– On laaja-alaisesti erilaisia toimijoita, kuten maanviljeilijöitä tai energiayhtiöitä. Miten heidät saataisiin ymmärtämään ja ottamaan käyttöön vaikkapa ilmastotiedettä ja hydrologiaa. Se työpaketti on vetovastuullani, ja meillä SAMKissa on tällaista osaamista, Keinänen-Toivola kertoo.

Keinänen-Toivola kertoo uusia hankeideoita nousevan jatkuvasti. Myös opiskelijoiden osallistumista hankkeisiin on lisätty entisestään. Esimerkiksi SAMKin Talous ja Tekniikka Akatemiassa on paljon mahdollisuuksia opinnollistamiseen eli opintoihin kuuluvan osaamisen tunnistamiseen tehdyn työn perusteella. Keinänen-Toivola antaakin tunnustusta työyhteisölleen.

– Meillä on hieno porukka ja paljon tekemistä. Asioiden järjestelmällinen eteenpäin vienti kulkee koko ajan mukana. Itselleni todella tärkeää on se, että miten nämä eri hankkeet ja tutkimuskeskus linkittyvät opetusprosesseihin ja opiskelijoihimme. Arjen hienoja juttuja tehdään yhdessä, mutta toisaalta koko ajan fokus on myös siinä, että mitä seuraavaksi tehdään, Keinänen-Toivola iloitsee.

 

Kuka?

Minna Keinänen-Toivola

  • Dosentti, filosofian tohtori.
  • Asuu Eurajoella. Perheeseen kuuluu mies, kolme lasta sekä Maisa-beagle.
  • Vapaa-ajallaan harrastaa purjehdusta ja retkeilyä.
Henkilökuva Minna Keinänen-Toivola.
Kuva: Tomi Glad

Jaa artikkeli

Edistysaskeleita-sarja

Lue myös