SAMKin merenkulun osaaminen osana kapverdeläistä maisteriohjelmaa

9.6.2022Pyry LähdeUutiset

Suomalainen tapa, jossa merenkulun yritykset, tutkimus ja koulutus kulkevat käsi kädessä, on uniikki yhdistelmä ja saa paljon kunnioitusta alan kansainvälisissäkin piireissä. Keväällä oppia merenkulun klusteritoiminnasta haki pieni opiskelijaryhmä Kap Verdeltä.

Kapverdeläiset opiskelijat simulaatiohuoneessa SAMKin Rauman kampuksella.
Alun perin vierailevassa opintoryhmässä piti olla parikymmentä opiskelijaa ja opettaja. Korona- ja viisumihaasteiden vuoksi Raumalle matkusti kolme opiskelijaa ja yksi opettaja. Simulaatiohuoneeseen tutustumassa Mario Vaucher (takana vasemmalla), Igor Évora sekä luotsivenettä ohjaava José Barbosa. Kuva: Heikki Koivisto

Ulkomailla on usein syvä kuilu koulun ja varustamon välillä: suomalaisesta tavasta poiketen on täysin mahdollista, ettei opiskelijalla ole käytännön laivakokemusta vielä neljännenkään opintovuoden jälkeen.

Oppiakseen suomalaista opetusmallia, IEMACin (Institute of Macaronesia, Portugali ja Kap Verde) koordinoima Advanced programnin Maritime Affairs ‑pilottikoulutuskokonaisuuteen oli sisällytetty opintomatka ja opetusjakso Raumalla. Tavoitteena oli tutustua ainutlaatuiseen meriklusteriin.

Vaikka osallistujamäärä supistui alkuperäisestä, palautteet sekä vierailusta että testijaksosta ovat olleet positiiviset. Nyt on SAMKilla edessä kokemusten analysointi – voisiko pilottikurssista ja testijaksosta tulla vakituinen osa Maritime Affairs -koulutusohjelmaa, jossa oli SAMKin lisäksi mukana kolme muuta akateemista yhteistyökumppania: CU (Coventry University, Iso-Britannia), EN (Naval Academy, Portugali) ja UTA (Atlantic Technical University, Kap Verde).

Kuvia tutustumiskäynniltä (klikkaa suuremmaksi):

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös